top of page

Create Your First Project

Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started

14.4. / "Μεσσίας" του Χαίντελ

George Friedrich Händel (Γκέοργκ Φρίντριχ Χαίντελ)
Το πιο διάσημο έργο του George Friedrich Händel / Γκέοργκ Φρίντριχ Χαίντελ που πέθανε σχεδόν τυφλός σαν σήμερα, δηλαδή στις 14 Απριλίου 1759, είναι το ορατόριο Μεσίας (Messiah) το οποίο γράφτηκε το 1741 σε λιμπρέτο του Charles Jennens, συμπεριλαμβάνοντας αποσπάσματα από τη Βίβλο του King James καθώς και Ψαλμούς από το Coverdale Psalter.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Δουβλίνο σαν χθες στις 13 Απριλίου 1742 και έλαβε την πρεμιέρα του στο Λονδίνο σχεδόν ένα χρόνο αργότερα. Μετά από μια αρχικά μέτρια δημόσια υποδοχή, το ορατόριο κέρδισε δημοτικότητα, και έγινε τελικά ένα από τα πιο γνωστά και πιο συχνά εκτελούμενα χορωδιακά έργα στη δυτική μουσική. Μάλιστα μετά την επιτυχία του με τον Μεσσία, δεν συνέθεσε ποτέ ξανά ιταλική όπερα.
Ο Γερμανο-βρετανός συνθέτης μπαρόκ γνωστός για τις όπερες, τα ορατόριο, τους ύμνους, τα κοντσέρτι γκρόσι και τα κοντσέρτα οργάνων του, γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1685 στο Halle (Saale) της Γερμανίας, την ίδια χρονιά με τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (Johann Sebastian Bach) και τον Ντομένικο Σκαρλάτι (Domenico Scarlatti).
Στην πόλη του σπούδασε και εργάστηκε ως συνθέτης στο Αμβούργο και την Ιταλία πριν εγκατασταθεί στο Λονδίνο το 1712, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του και έγινε πολιτογραφημένος Βρετανός υπήκοος το 1727.
Επηρεάστηκε έντονα τόσο από τη μεσο-γερμανική πολυφωνική χορωδιακή παράδοση όσο και από συνθέτες του ιταλικού μπαρόκ. Με τη σειρά της, η μουσική του Handel αποτελεί μια από τις κορυφές του στυλ «υψηλού μπαρόκ», φέρνοντας την ιταλική όπερα στην υψηλότερη ανάπτυξή της, δημιουργώντας τα είδη του αγγλικού ορατόριου και του κοντσέρτου οργάνων και εισάγοντας ένα νέο στυλ στην αγγλική εκκλησιαστική μουσική. Αναγνωρίζεται σταθερά ως ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες
Η ορχηστρική του Water Music και Music for the Royal Fireworks παραμένουν σταθερά δημοφιλή κομμάτια. Ένας από τους τέσσερις ύμνους της στέψης του King George II στα 1727, το “Zadok the Priest”, εκτελείται σε κάθε βρετανική στέψη από τότε. Περιμένουμε λοιπόν αν θα το ακούσουμε και στην ενθρόνιση του Καρόλου σε λίγες εβδομάδες, δηλαδή το Σάββατο στις 6 Μαΐου.
-----------------
Photo: Thomas Hudson, George Frideric Handel, 1756. Oil on canvas, 94 in. x 57 1/2 in. © National Portrait Gallery, London

bottom of page