top of page

Create Your First Project

Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started

18.2.2023 / Happy Birthday Yoko Ono!

Happy Birthday Yoko Ono!
Ποπ είδωλο, μαχητική ακτιβίστρια και ασυμβίβαστη δημιουργός η ακαταμάχητη, διάσημη, πολυσχιδής καλλιτέχνιδα και χήρα του Τζον Λένον (John Lennon), Yoko Ono / Γιόκο Ονο δεν σταματά να μας εκπλήσσει αφού συνεχίζει και παραμένει μέχρι σήμερα δραστήρια. Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1933 στο Τόκιο της Ιαπωνίας.
Το 1970 είχε δαιμονοποιηθεί ως εκείνη που «κατέστρεψε» το δημοφιλές συγκρότημα των Beatles, όμως ο σύντροφός της Τζον Λένον που πάντα εκτιμούσε την προσωπικότητα και το ταλέντο της, την χαρακτήριζε ως την «διάσημη άγνωστη που όλοι ξέρουν το όνομά της αλλά κανείς δεν γνωρίζει με τι ασχολείται και δημιουργεί».
Πάνω από 50 χρόνια μετά την διάλυση των Beatles, η ιαπωνικής καταγωγής καλλιτέχνις, εικαστικός, μουσικός, στιχουργός, κινηματογραφίστρια και ακτιβίστρια Γιόκο Ονο που σήμερα γίνεται 90 χρονών παραμένει ακμαία, ενεργή και πάνω απ’ όλα δημιουργική.
Και αν σήμερα για κάποιους εξακολουθεί να είναι απλώς η αιώνια χήρα του Λένον, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια μοναδική δημιουργό και από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης. Είναι γνωστή πλέον και στο πλατύ κοινό για τις εννοιολογικές της εγκαταστάσεις, την πειραματική μουσική, τις περφόρμανς της και τα πολυμέσα που χρησιμοποιεί. Το έργο της επηρεάζεται έντονα από τους φεμινιστικούς αγώνες, την πάλη για ανθρώπινα δικαιώματα και τον ειρηνικό ακτιβισμό.
Εμπνευσμένη και ισχυρή προσωπικότητα μέσα από όλες τις δημιουργίες της παραμένει πρωτοπόρα στον τομέα της εννοιολογικής τέχνης. Αποκαλύπτει χωρίς αναστολές πως πάντα θα φέρνει την πνοή του νεωτερισμού στην σύγχρονη τέχνη μέσα από τις συναισθηματικά φορτισμένες εγκαταστάσεις της.
Δέκα χρόνια πριν, το 2007, ένα δώρο της Ονο, το «Wish Tree» (Το δέντρο των ευχών) εγκαταστάθηκε στο Smithsonian Hirshhorn Museum and Sculpture Garden στην Ουάσινγκτον. Οι επισκέπτες γράφουν ευχές σε μικρά λευκά χαρτιά που κρεμούν στα κλαδιά ενός δένδρου -πρόκειται για ενός είδους κρανιά (Japanese Dogwood)- συμβάλλοντας στην διεθνή προσπάθεια της Ονο για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας όλου του κόσμου. Την περασμένη δεκαετία, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 80.000 ευχές που έχουν αποσταλεί στο «Imagine Peace Tower» στην Ισλανδία, ένα υπαίθριο έργο της αφιερωμένο στην μνήμη του Λένον.
«Σαν παιδί στην Ιαπωνία, πήγαινα σε έναν ναό και έγραφα μια ευχή σε ένα κομμάτι λεπτό χαρτί και την έδενα γύρω από το κλαδί ενός δέντρου. Τα δέντρα στις αυλές των ναών ήταν πάντα γεμάτα με κόμπους ευχών των ανθρώπων, που έμοιαζαν με λευκά λουλούδια που ανθίζουν από μακριά» περιγράφει με δικά της λόγια η Γιόκο Όνο.
Φέτος, ο γιος της Sean Ono Lennon έφτιαξε ένα εικονικό «Wish Tree» για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να δημοσιεύσουν τις ευχές τους στο διαδίκτυο (υλοποιήθηκε από τον James Swindells και οι Loud Beings για λογαριασμό του) και (σε συνεργασία με το One Tree Planted) να φυτέψουν αληθινά δέντρα προς τιμήν της Yoko.
Στο site αναφέρεται: Ελπίζουμε να συγκεντρώσουμε όσες περισσότερες ευχές και να φυτέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δέντρα για να τιμήσουμε αυτή την απίστευτη γυναίκα.
Ο Sean Ono Lennon λέει: «Η μητέρα μου είναι μια αληθινή αγκαλιά με δέντρα. Αν ποτέ περάσουμε μπροστά από ένα δέντρο οποιασδήποτε σημασίας, αναπόφευκτα σταματά και αγκαλιάζει το δέντρο με απίστευτο ενθουσιασμό. Δεδομένου ότι το 9 είναι ένας πολύ ιδιαίτερος αριθμός στο Σύμπαν της, σκέφτηκα ότι πρέπει να κάνουμε κάτι ξεχωριστό για τα 90ά της γενέθλια. Έτσι έφτιαξα ένα εικονικό Wish Tree, όπως τα Wish Trees που φτιάχνει συχνά για μουσεία και γκαλερί. Ήθελα να δώσω σε όλο τον κόσμο την ευκαιρία να κάνει μια ευχή για εκείνη και να φυτέψει ένα δέντρο προς τιμήν της. Κάνε μια ευχή. Φύτεψε ένα δέντρο. Ευχηθείτε στη Γιόκο χρόνια πολλά. Είναι τόσο απλό».
** Στείλτε την ευχή σας και φυτέψτε ένα δέντρο εδώ: https://www.wishtreeforyokoono.com/en/
** Ξεναγηθείτε στο καταπληκτικό έργο και την ζωή της διάσημης καλλιτέχνιδας στο επίσημο site της εδώ: https://www.imaginepeace.com/
** Μάθετε για το «Imagine Peace Tower» στην Ισλανδία εδώ: https://www.imaginepeacetower.com/light-house/
και για τα Wish Trees εδώ: https://www.imaginepeacetower.com/yoko-onos-wish-trees/
** Photo: Screenshot από την αρχική σελίδα στο site της https://www.imaginepeace.com/ σήμερα.

bottom of page