Create Your First Project
Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started
12.06. / Egon Schiele
O Egon Leo Adolf Ludwig Schiele / Έγκον Σίλε, γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1890 στο Tulin της Αυστρίας. Ο πατέρας του, Adolf Schiele, σταθμάρχης του σταθμού Tulln στους κρατικούς σιδηροδρόμους της Αυστρίας, γεννήθηκε το 1851 στη Βιέννη από τον Karl Ludwig Schiele, έναν Γερμανό από το Ballenstedt και την Aloisia Schimak. Η μητέρα του Έγκον Σίλε, η Μαρί, το γένος Σούκουπ, γεννήθηκε το 1861 στο Τσέσκι Κρούμλοβ (Κρούμαου) από τον Φραντς Σούκουπ, Τσέχο πατέρα από το Μίρκοβιτσε, και την Αλοΐσια Ποφερλ, μια Γερμανίδα μητέρα από το Τσέσκι Κρούμλοβ της Βοημίας.
Ως παιδί, ο Σίλε γοητευόταν από τα τρένα και περνούσε πολλές ώρες σχεδιάζοντας τα, σε σημείο που ο πατέρας του έφτανε στο σημείο να καταστρέψει τα τετράδια σκίτσων του.
Όταν ήταν 11 ετών, ο Schiele μετακόμισε στην κοντινή πόλη Krems για να παρακολουθήσει το γυμνάσιο. Για τους γύρω του, ο Σίλε θεωρούνταν παράξενο παιδί. Ντροπαλός και συγκρατημένος, τα πήγαινε άσχημα στο σχολείο, εκτός από τον αθλητισμό και το σχέδιο, και παρακολουθούσε μαθήματα σε τάξεις που αποτελούνταν από νεότερους μαθητές.
Επέδειξε επίσης αιμομιξικές τάσεις προς τη μικρότερη αδερφή του Gertrude (η οποία ήταν γνωστή ως Gerti) και ο πατέρας του, αναγνωρίζοντας την προβληματική συμπεριφορά του Egon, αναγκάστηκε κάποτε να σπάσει την πόρτα ενός κλειδωμένου δωματίου στο οποίο ήταν ο Egon και η Gerti για να δουν τι έκαναν. Στα δεκαέξι του ο Egon πήγε τη δωδεκάχρονη τότε Γκέρτι με το τρένο στην Τεργέστη χωρίς άδεια και πέρασε μαζί της μια νύχτα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.
Από τα 15 του χρόνια έδειξε τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες και παρότι στάλθηκε λίγο αργότερα να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βιέννης, εγκατέλειψε μέσα σε ένα χρόνο τις σπουδές του, απογοητευμένος από την αυστηρότητα της σχολής.
Εντυπωσιασμένος από το έργο του Γκούσταφ Κλιμτ (1862-1918) , τον αναζήτησε και εκείνος γοητεύτηκε από το ταλέντο του νεαρού και γενναιόδωρα τον εισήγαγε στον ζετσεσιονισμό. Μάλιστα στα πρώτα σχέδια του ο Σίλε μιμείται έντονα τον Κλιμτ. Δεν άργησε όμως να εξελίξει το δικό του ξεχωριστό ύφος.
Μεγάλος εικαστικός ζωγράφος με επιρροές από την Αρ Νουβό, έγινε γνωστός γρήγορα για την ένταση και την ακατέργαστη σεξουαλικότητα που αποπνέουν τα έργα του. Δεν σταματά να εκτίθεται και ο ίδιος μέσα από τις γυμνές του αυτοπροσωπογραφίες. Τα στρεπτά σχήματα των σωμάτων και η εκφραστική γραμμή που τον χαρακτηρίζει τον σηματοδοτούν ως έναν πρώιμο εκθέτη του εξπρεσιονισμού.
Πολλά από τα έργα του χαρακτηρίστηκαν ακόμα και ως πορνογραφικά. Μάλιστα γι’ αυτό τον λόγο, προφυλακίστηκε για 21 μέρες, δικάστηκε και τελικά φυλακίστηκε για ακόμα τρεις επειδή ορισμένοι πίνακές του είχαν εκτεθεί σε χώρο που ήταν προσβάσιμος από παιδιά.
Ο παραγωγικότατος καλλιτέχνης δημιούργησε 12 ζωγραφιές στη φυλακή εκείνο το διάστημα για να δηλώσει τις δυσκολίες και την ενόχλησή του από τον εγκλεισμό.
Νέος, μοναδικός, ταλαντούχος και με ορμή πέθανε ακριβώς στο κατώφλι μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας. Φεύγει από τη ζωή, στις 31 Οκτωβρίου 1918, θύμα και της ισπανικής γρίπης που στην Ευρώπη προκάλεσε τον θάνατο 20.000.000 ατόμων περίπου. Ήταν 28 ετών και αφήνει την τελευταία του αναπνοή, τρεις μόλις μέρες μετά τον θάνατο της συζύγου του Εντίθ, που ήταν μάλιστα έγκυος 6 μηνών.
Κατά το διάστημα των τριών ημερών μεταξύ του θανάτου της συζύγου του και του δικού του, ζωγράφισε ορισμένα σκίτσα της Εντίθ, τα οποία ήταν τα τελευταία του έργα.
Ο Σίλε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως στο σύντομο πέρασμά του δημιούργησε τόσα όσα για μια ζωή. Είναι παγκόσμια γνωστός για τις σεξουαλικά φορτισμένες, φανταχτερές χρωματισμένες εικόνες του, με φιγούρες συχνά στρεβλωμένες-παραμορφωμένες ακόμη και γκροτέσκο θα μπορούσαμε να τις πούμε.
-------------
Τα έργα είναι από την έκθεση “Egon Schiele, Pathways to a Collection” στο Μουσείο Belvedere της Βιέννης: 1. Egon Schiele, Tod und Mädchen, 1915, © Belvedere, Vienna
2. Egon Schiele, Four Trees, 1917, © Belvedere, Vienna