top of page

Create Your First Project

Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started

11.5. / Salvador Dalí

Ο μέγας Ισπανός (Καταλανός) σουρεαλιστής ζωγράφος και χαράκτης, ο υπέροχος Salvador Dalí / Σαλβαντόρ Νταλί γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1904, στην Figueras της Ισπανίας.
Με επιρροή για τις εξερευνήσεις του στις υποσυνείδητες εικόνες, απεικόνισε έναν ονειρικό κόσμο στον οποίο τα κοινά αντικείμενα αντιπαρατίθενται, παραμορφώνονται ή με άλλο τρόπο μεταμορφώνονται με έναν παράξενο και παράλογο τρόπο.
Είναι ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα. Κορυφαίος, διάσημος, εκκεντρικός, απέκτησε τεράστια φήμη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ως φοιτητής τέχνης στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, ο Νταλί αφομοίωσε έναν τεράστιο αριθμό καλλιτεχνικών στυλ και επέδειξε ασυνήθιστη τεχνική δυνατότητα ως ζωγράφος. Μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1920, ωστόσο, δύο γεγονότα έφεραν την ανάπτυξη του ώριμου καλλιτεχνικού του στυλ: η ανακάλυψη των γραφών του Sigmund Freud / Σίγκμουντ Φρόιντ σχετικά με την ερωτική σημασία της υποσυνείδητης εικόνας και βέβαια η σχέση του με τους σουρεαλιστές του Παρισιού, μια ομάδα καλλιτεχνών και συγγραφέων. που προσπάθησε να εδραιώσει τη “greater reality” «μεγαλύτερη πραγματικότητα» του ανθρώπινου υποσυνείδητου έναντι της λογικής. Για να ανασύρει εικόνες από το υποσυνείδητό του, ο Νταλί άρχισε να προκαλεί παραισθήσεις στον εαυτό του με μια διαδικασία που περιέγραψε ως “paranoiac critical.”
Το ζωγραφικό του στυλ ωρίμασε με εξαιρετική ταχύτητα και από το 1929 έως το 1937 δημιούργησε τους πίνακες που τον έκαναν τον πιο γνωστό σουρεαλιστή καλλιτέχνη στον κόσμο.
Ο Νταλί απεικόνιζε τα αντικείμενα με σχολαστικές, σχεδόν οδυνηρές ρεαλιστικές λεπτομέρειες, όμως παράξενα “τραβηγμένα” και ρευστά, και συνήθως τα τοποθετούσε σε ζοφερά ηλιόλουστα τοπία που θύμιζαν την καταλανική πατρίδα του.
Με τον Ισπανό σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ, ο Νταλί γύρισε δύο σουρεαλιστικές ταινίες—Un Chien andalou (1929· An Andalusian Dog) και L’Âge d’or (1930· The Golden Age)—που είναι ομοίως γεμάτες γκροτέσκες αλλά άκρως υποβλητικές εικόνες.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 ο Νταλί μεταπήδησε στη ζωγραφική με πιο ακαδημαϊκό στυλ υπό την επίδραση του αναγεννησιακού ζωγράφου Ραφαήλ. Οι αμφίθυμες πολιτικές του απόψεις και δηλώσεις κατά την άνοδο του φασισμού, αποξένωσαν τους σουρεαλιστές συναδέλφους του και τελικά εκδιώχθηκε από την ομάδα τους το 1934.
Τότε ήταν που παντρεύτηκε τη Ρωσίδα Elena Ivanovna Diakonova (1894-1982), γνωστή ως Gala / Γκαλά, πρώην σύζυγο του σουρεαλιστή ποιητή Paul Éluard (1895-1952) την οποία αποτύπωσε ποικιλοτρόπως και μπήκε στο επίκεντρο του έργου του μέχρι τον θάνατό της, που του προκάλεσε τεράστια θλίψη και μάλιστα αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του.
Μετά το γάμο του, μπήκε σε όλους τους χώρους δημιουργίας, σχεδιάζοντας σκηνικά θεάτρου, εσωτερικούς χώρους μοντέρνων καταστημάτων και κοσμημάτων, έπιπλα, και άλλα αντικείμενα. Επίσης έφτιαξε αυτοδιαφημιστικά σποτάκια κατά την περίοδο που έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δηλαδή από το 1940 έως το 1955.
Για τα είκοσι επόμενα χρόνια μέχρι το 1970, ζωγράφισε πολλά έργα με θρησκευτικά θέματα, αν και συνέχισε να εξερευνά τις ερωτικά καταστάσεις, και να αναπαριστά τις παιδικές αναμνήσεις τους.
Πεθαίνει από καρδιακό επεισόδιο στις 23 Ιανουαρίου του 1989 στην πόλη Figueras, εκεί όπου είχε γεννηθεί.
-------------------
Photo: P.BRENTAS, A.KATSIOULA, από το Μουσείο Dali στο Παρίσι. Το έργο του “Téléphone – Homard”(Lobster Telephone), 1938, φωτογραφημένο στην Tate Modern.

bottom of page