top of page

Create Your First Project

Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started

24.5. / Bob Dylan

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς όλων των εποχών! Ο Bob Dylan / Μπομπ Ντίλαν γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1941, ως Robert Allen Zimmerman / Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν.
Υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα στη λαϊκή κουλτούρα κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που εκτείνεται σε περισσότερα από 60 χρόνια. Μεγάλο μέρος του διάσημου έργου του χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, όταν τραγούδια όπως το "Blowin' in the Wind" (1963) και "The Times They Are a-Changin'" (1964) έγιναν ύμνοι για τα πολιτικά δικαιώματα και τα αντιπολεμικά κινήματα. Οι στίχοι του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ενσωμάτωσαν μια σειρά από πολιτικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές και λογοτεχνικές επιρροές, αψηφώντας τις συμβάσεις της ποπ μουσικής και ελκυστικά στην αναπτυσσόμενη αντικουλτούρα.
Μεγάλωσε στην κομητεία Σεντ Λούις της Μινεσότα. Μετά το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ του το 1962, το οποίο περιελάμβανε κυρίως παραδοσιακά λαϊκά τραγούδια, αποκαλύφθηκε στο κοινό ως τραγουδοποιός με την κυκλοφορία του The Freewheelin' Bob Dylan την επόμενη χρονιά. Το άλμπουμ περιλαμβάνει το "Blowin' in the Wind" και το περίπλοκο θεματικά "A Hard Rain's a-Gonna Fall". Πολλά από τα τραγούδια του προσάρμοσαν τις μελωδίες και τη φρασεολογία παλαιότερων δημοτικών τραγουδιών. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε το πολιτικά φορτισμένο The Times They Are a-Changin' και το πιο λυρικά αφηρημένο και εσωστρεφές Another Side of Bob Dylan το 1964.
Το 1965 και το 1966, ο Dylan προκάλεσε “μουσικές διαμάχες”, όταν υιοθέτησε ηλεκτρικά ροκ όργανα. και σε διάστημα 15 μηνών ηχογράφησε τρία από τα πιο σημαντικά και επιδραστικά ροκ άλμπουμ της δεκαετίας του 1960: Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited (και τα δύο 1965) και Blonde on Blonde (1966). Το εξάλεπτο σινγκλ του "Like a Rolling Stone" (1965) διεύρυνε τα εμπορικά και δημιουργικά όρια στη λαϊκή μουσική.
Τον Ιούλιο του 1966, ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα τον οδήγησε να σταματήσει τις περιοδείες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ηχογράφησε ένα μεγάλο αριθμό τραγουδιών με μέλη του συγκροτήματος, που τον είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν σε περιοδεία. Αυτές οι ηχογραφήσεις κυκλοφόρησαν ως το συνεργατικό άλμπουμ The Basement Tapes το 1975. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Dylan εξερεύνησε τη μουσική κάντρι στα John Wesley Harding (1967), Nashville Skyline (1969) και New Morning (1970).
Το 1975 κυκλοφόρησε το Blood on the Tracks, το οποίο πολλοί θεώρησαν ως επιστροφή στις παλαιότερες φόρμες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, έγινε Χριστιανός και κυκλοφόρησε μια σειρά από άλμπουμ σύγχρονης γκόσπελ μουσικής πριν επιστρέψει στο πιο οικείο ιδίωμά του με βάση τη ροκ στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Το άλμπουμ του Dylan του 1997 Time Out of Mind σηματοδότησε την αρχή μιας αναγέννησης για την καριέρα του. Έκτοτε έχει κυκλοφορήσει πέντε άλμπουμ που έχουν αναγνωριστεί από τους κριτικούς, με πιο πρόσφατο το Rough and Rowdy Ways (2020).
Ηχογράφησε επίσης μια σειρά από τρία άλμπουμ τη δεκαετία του 2010 που περιελάμβαναν εκδοχές παραδοσιακών αμερικανικών προτύπων, ειδικά τραγούδια που ηχογράφησε ο Frank Sinatra.
Από το 1994, ο Ντύλαν έχει εκδώσει εννέα βιβλία με πίνακες και σχέδια και τα έργα του έχουν εκτεθεί σε μεγάλες γκαλερί τέχνης. Έχει πουλήσει περισσότερους από 145 εκατομμύρια δίσκους, καθιστώντας τον έναν από τους μουσικούς με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.
Έχει λάβει πολλά βραβεία, όπως το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, δέκα βραβεία Grammy, ένα βραβείο Χρυσής Σφαίρας και ένα Όσκαρ. Ο Dylan έχει εισαχθεί στο Rock and Roll Hall of Fame, στο Nashville Songwriters Hall of Fame και στο Songwriters Hall of Fame. Το Συμβούλιο του Βραβείου Πούλιτζερ το 2008 του απένειμε μια ειδική αναφορά για τη «βαθιά του επίδραση στη λαϊκή μουσική και την αμερικανική κουλτούρα, που χαρακτηρίζεται από λυρικές συνθέσεις εξαιρετικής ποιητικής δύναμης».
Το 2016, ο Ντύλαν τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για τη δημιουργία νέων ποιητικών εκφράσεων στη μεγάλη αμερικανική παράδοση τραγουδιού».
Για τις περιοδείες του μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ: https://www.bobdylan.com/on-tour/
------------------
Photo: Το άλμπουμ από το φιλμ Shadow Kingdom (2021) σε σκηνοθεσία της Ισραηλινοαμερικανίδας σκηνοθέτιδας Alma Har'el κυκλοφόρησε στις 2 Ιουνίου 2023. Η ταινία μεγάλου μήκους κυκλοφόρησε τέσσερις ημέρες αργότερα 6 Ιουνίου για ενοικίαση και ψηφιακή λήψη.

bottom of page