Barbican Conservatory : ένα όμορφο τροπικό δάσος εσωτερικού χώρου, στεγασμένο στο Barbican Centre, στην καρδιά του City του Λονδίνου, μάς υπενθυμίζει πως η κλιματική αλλαγή με την καλπάζουσα περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται, ίσως μας αναγκάσει σε λίγα χρόνια να απολαμβάνουμε τη φύση μόνο σε προστατευμένους χώρους
----------
Δείτε το videocast στο YouTube κάνοντας κλικ επάνω
Ακούστε το podcast στο Spotify κάνοντας κλικ επάνω, ή στο podcasters κάτω
-----------
Ένας γιγαντιαίος βοτανικός κήπος 2.100 m2, ένα καταπράσινο κρησφύγετο που μέσα του κουρνιάζουν περισσότερα από 2.000 είδη φυτών,κρεμαστοί κήποι σε δύο επίπεδα με απίστευτης ομορφιάς λιμνούλες γεμάτες με εξωτικούς κυπρίνους koi, ένας καταπράσινος παράδεισος καλυμμένος με γυαλί στην καρδιά του μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής εντυπωσιακό και αχανές συγκρότημα.
Ο δροσερός πολιτιστικός κόμβος, ο δεύτερος μεγαλύτερος κήπος της βρετανικής πρωτεύουσας, ανοιχτός ελεύθερα στο κοινό αλλά και σε εκδηλώσεις, με εικαστικές δημιουργίες, εκθέσεις και δρώμενα, εκπέμπει τη δέσμευση τού πολιτιστικού κέντρου να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους, μειώνοντας τις επιπτώσεις μας στο περιβάλλον. Ο κόσμος ολόκληρος φλέγεται, παραδόθηκε στις φλόγες από την Χαβάη και τον Καναδά, μέχρι τον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κλιματική κρίση που απαιτεί επείγουσα και συλλογική δράση. Η στεγασμένη ολοπράσινη όαση μας δίνει το έναυσμα να φανταστούμε συλλογικά ένα καλύτερο αύριο και να ενωθούμε σε αυτό το επείγον και προκλητικό έργο που θα μας οδηγήσει σε αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικών, ώστε να διαμορφώσουμε άμεσα ένα θετικό μέλλον για τα επόμενα χρόνια
----------
Οικολογία και περιβάλλον, έννοιες και λέξεις που στις μέρες μας αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία.
Οικολογία, είναι ο κλάδος της βιολογίας, της επιστήμης που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς και ερευνά τις σχέσεις μεταξύ τους και του περιβάλλοντός τους.
Η έννοια του περιβάλλοντος περιλαμβάνει και όλους τους άλλους γύρω οργανισμούς αλλά και ολόκληρο τον φυσικό κόσμο όπως τον αντιλαμβανόμαστε. Περιλαμβάνει επίσης σχέσεις μεταξύ ατόμων εντός ενός πληθυσμού και μεταξύ ατόμων διαφορετικών πληθυσμών. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ατόμων, μεταξύ πληθυσμών και μεταξύ οργανισμών και του περιβάλλοντός τους σχηματίζουν αυτό που αναφέρουμε ως οικολογικά συστήματα ή οικοσυστήματα.
Η οικολογία επίσης έχει οριστεί και διαφορετικά, ως «η μελέτη των σχέσεων των οργανισμών με το περιβάλλον τους και μεταξύ τους», ως «η οικονομία της φύσης» και ως «η βιολογία των οικοσυστημάτων».
Η οικολογία είναι η ένωση πολλών τομέων μελέτης, επειδή ο ορισμός της είναι τόσο περιεκτικός και φυσικά υπάρχουν πολλά είδη σχέσεων μεταξύ οργανισμών και του γύρω περιβάλλοντός τους. Όταν μιλάμε για οργανισμούς μπορεί να σημαίνει μεμονωμένα άτομα, ομάδες ατόμων, όλα τα μέλη ενός είδους, το άθροισμα πολλών ειδών ή τη συνολική μάζα των ειδών (βιομάζα) σε ένα οικοσύστημα.
Ο όρος περιβάλλον περιλαμβάνει όχι μόνο φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά αλλά και το βιολογικό περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει ακόμη περισσότερους οργανισμούς.
Τα θέματα ενδιαφέροντος στην οικολογία, λοιπόν, περιλαμβάνουν τη βιοποικιλότητα, τη κατανομή, τη βιομάζα και τους πληθυσμούς των οργανισμών, καθώς και τη συνεργασία και τον ανταγωνισμό εντός και μεταξύ των ειδών.
Τα οικοσυστήματα γενικότερα είναι φύση δυναμικά αλληλεπιδρώντας με άλλα συστήματα οργανισμών, είναι δηλαδή οι κοινότητες που συνθέτουν αλλά περιλαμβάνουν και τα μη ζωντανά συστατικά του περιβάλλοντός τους. Οι διαδικασίες του οικοσυστήματος, όπως η πρωτογενής παραγωγή, η παθογένεση, ο κύκλος των θρεπτικών συστατικών και η κατασκευή εξειδικευμένων, ρυθμίζουν τη ροή ενέργειας και ύλης μέσω ενός περιβάλλοντος. Αυτές οι διαδικασίες υποστηρίζονται από οργανισμούς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ιστορικού ζωής.
Οι οργανισμοί (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) και οι πόροι συνθέτουν οικοσυστήματα τα οποία, με τη σειρά τους, διατηρούν μηχανισμούς βιοφυσικής ανάδρασης που μετριάζουν τις διεργασίες που δρουν σε ζωντανά (βιοτικά) και μη ζώντα (αβιοτικά) συστατικά του πλανήτη.
Τα οικοσυστήματα διατηρούν λειτουργίες που υποστηρίζουν τη ζωή και παράγουν φυσικό κεφάλαιο όπως παραγωγή βιομάζας (τρόφιμα, καύσιμα, ίνες και φάρμακα), τη ρύθμιση του κλίματος, τους παγκόσμιους βιογεωχημικούς κύκλους, το φιλτράρισμα του νερού, τον σχηματισμό εδάφους, τον έλεγχο της διάβρωσης, την προστασία από πλημμύρες και πολλά άλλα φυσικά χαρακτηριστικά επιστημονικής, ιστορικής, οικονομικής ή εγγενούς αξίας.
Μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματα λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων -διευρυνόμενοι πληθυσμοί, ελλείψεις τροφίμων, ρύπανση του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εξαφάνιση φυτικών και ζωικών ειδών και όλα τα συνακόλουθα κοινωνιολογικά και πολιτικά προβλήματα- τα ονομάζουμε, σε μεγάλο βαθμό, οικολογικά.
Άνθρωπος, ο μέγας καταστροφέας! Oι επιβλαβείς συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι ευρέως διαδεδομένες πλέον στον πλανήτη μας, και οι πληθυσμοί που ζουν συμβιωτικά με τον φυσικό κόσμο πλήττονται περισσότερο.
Ο κόσμος μας αλλάζει ραγδαία, ή, μάλλον, άλλαξε. Η κλιματική αλλαγή έχει συντελεστεί. Η ερώτηση που μας ταλανίζει είναι αν υπάρχει επιστροφή από το δυστοπικό μέλλον που όχι μόνο προβάλλει στον ορίζοντα τρομακτικό, αλλά πρώτιστα το ζούμε στις μέρες μας.
Η αποψίλωση των δασών, η τήξη των πάγων, η ρύπανση, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και τα είδη φυτών και ζώων που εξαφανίζονται είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο κλίμα και στα οικοσυστήματα. Επιταχυνόμενη από τη βιομηχανική επανάσταση, αυτή η δραστηριότητα προκάλεσε μία άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική κρίση που επηρεάζει δυστυχώς όλα τα έμβια όντα.
Πρέπει να γίνει κατανοητό πως για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή που βιώνουμε όλοι μας, σε κάθε γωνιά του κόσμου, υπεύθυνες είναι οι κεντρικές πολιτικές που αδυνατούν να πάρουν ριζοσπαστικές και άμεσες αποφάσεις, οι ανεξέλεγκτες βιομηχανίες και τα απόβλητά τους, αλλά και ο τρόπος ζωής των εκατομμυρίων πολιτών που εκτοξεύουν ρύπους σε γη, αέρα και θάλασσα, κάνοντας υπέρμετρη χρήση ορυκτών καυσίμων, γεμίζουν τον πολύτιμο ζωογόνο αέρα της Γης μας με διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, υποξείδιο του αζώτου και φθοριούχα αέρια. Ολα, υπεύθυνα για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντός μας, του κόσμου μας.
Μπορεί οι δυναμικές φωνές αντίδρασης παγκόσμια να γίνονται όλο και περισσότερες. Τα οικονομικά συμφέροντα και η εξουσία των τραπεζών και των οικονομικών κολοσσών, δεν αφήνουν ή καθυστερούν τις αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν, για να αντιστραφεί η υπάρχουσα κατάσταση. Δυστυχώς ζούμε σε χρόνους παγκοσμιοποίησης και σε συνθήκες, όπου όλα γίνονται θυσία στο όνομα του κέρδους και των οικονομικών συμφερόντων.
Όλες οι ενεργειακές πολιτικές σε συνδυασμό με τον αλόγιστο τρόπο ζωής μας, έχουν μετατρέψει την ανθρωπότητα σε παράγοντα μαζικής καταστροφής του φυσικού κόσμου μας.
Είναι προφανές πως αυτό που βιώνουμε αυτό το καλοκαίρι μας καταδεικνύει πως χουμε μπει πλέον παγκόσμια στη ζώνη κινδύνου, αφού έχουμε παραβιάσει καταφανώς τα περιβαλλοντικά όρια ασφαλείας. Με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και επεμβάσεις επιφέραμε την κλιματική αλλαγή, μεγάλη απώλεια βιοποικιλότητας, αλλαγές στη χρήση γης αλλά και στους βιογεωχημικούς κύκλους, με αποτέλεσμα να έχουμε αλλάξει καθοριστικά τον τρόπο που λειτουργεί και αναπνέει η Γη και τα οικοσυστήματα.
Ο άνθρωπος και οι δραστηριότητές του δυστυχώς δρουν αποσταθεροποιητικά. Ο πλανήτης μας γίνεται λιγότερο φιλόξενος για ζωή, επιδεινώνεται η φτώχεια και χειροτερεύει γενικά η ποιότητα ζωής όλων μας. Δεν υπάρχουν σύνορα, ούτε μπορεί κανένας να κλείσει την επερχόμενη καταστροφή έξω από οποιαδήποτε χώρα.
Το κλίμα αλλάζει παγκόσμια κι εδώ στο Λονδίνο ευτυχώς το φετινό καλοκαίρι, πέρασε χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες για πολλές ημέρες όπως αντίθετα συνέβη πέρυσι με τον παρατεταμένο καύσωνα και τα μέγιστα προβλήματα που επέφερε στις υποδομές και την καθημερινότητα των πολιτών.
Από την άλλη οι καύσωνες του ευρωπαϊκού Νότου με τις μεγάλες πυρκαγιές προβλημάτισαν τους Βρετανούς που παραδοσιακά ταξιδεύουν και θεωρούν την Μεσόγειο την πισίνα των διακοπών τους. Βέβαια, σε όλη την βρετανική επικράτεια τα πάρκα και το γρασίδι εξακολουθούν να γεμίζουν την οπτική μας με άπλετο πράσινο ελπιδοφόρο χρώμα και ευτυχώς δεν επιβλήθηκε κάποια διακοπή στο πότισμα και την υδροδότηση όπως το περασμένο καλοκαίρι.
Καθημερινές εκδηλώσεις στις όχθες του Τάμεση, στα κανάλια, στα πάρκα και τις ταράτσες στήθηκαν θερινά σινεμά και τα φεστιβάλ, τα κονσέρτα και οι συναυλίες, ανοίχθηκαν από τις αποβάθρες μέχρι τα μεγάλα πάρκα και τους δροσερούς κήπους.
Τέχνη, πολιτισμός και οικολογία σε μια αρμονική συνύπαρξη, έχουν απλωθεί και συναρπάζει όλη την Μητρόπολη της Γηραιάς Αλβιόνας. Εδώ, λοιπόν στο City του Λονδίνου, το σημαντικότατο επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, βρίσκεται και ένας από τους κορυφαίους χώρους τέχνης και πολιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το καταπληκτικό Κέντρο Μπάρμπικαν (Barbican Centre).
Οι Ρωμαίοι το 200 μ.Χ., έχτισαν ένα τείχος γύρω από το Λονδίνο το οποίο παρέμεινε οριακή γραμμή για περίπου 1.500 χρόνια. Το τμήμα του τείχους που έτρεχε κατά μήκος του σημείου που βρίσκεται το Barbican Center χρησίμευε ως το βορειοδυτικό άκρο του ρωμαϊκού οχυρού ή «barbican».
Αρχικά ονομαζόταν Cripplegate από μια πύλη στο Τείχος του Λονδίνου, αυτή ήταν η πρώτη περιοχή της πόλης που χτυπήθηκε από βόμβες στις 25 Αυγούστου 1940. Το Cripplegate υπέστη εκτεταμένες ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου, που οδήγησε μόλις 48 ανθρώπους να ζουν εδώ μέχρι το 1951.
Όμως κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν ήταν η πρώτη φορά που η περιοχή υπέστη μεγάλες απώλειες πληθυσμού. Η ενορία του St Giles Cripplegate, (η εκκλησία μάλιστα επέζησε από τρεις πυρκαγιές -1545, 1897 και 1940), δηλαδή η τωρινή τοποθεσία του Barbican Centre, ήταν ένα από τα μέρη από όπου ξεκίνησε η Μεγάλη Πανούκλα του 1665. Σε έναν πληθυσμό 11.000 κατοίκων εκείνη την εποχή περίπου 8.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Το Barbican Center xτίστηκε ως δώρο του Σίτι προς τη χώρα και άνοιξε επίσημα τους χώρους του στο κοινό στις 3 Μαρτίου του 1982, και από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα παρεμβαίνει πρωτοποριακά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι των τεχνών.
Είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, όπου επίσης φιλοξενούνται αίθουσες συναυλιών κλασικής και σύγχρονης μουσικής, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, συνέδρια και εμπορικοί εκθεσιακοί χώροι. Εκεί στεγάζεται μάλιστα μία βιβλιοθήκη, τρία εστιατόρια και μία εξαιρετική σχολή μουσικής.
Μέσα του κλείνει την εξαιρετική Barbican Art Gallery που παρουσιάζει στις αίθουσές της ό,τι καλύτερο και πρωτοποριακό γεννιέται στη διεθνή εικαστική τέχνη, με ένα δυναμικό μείγμα από ζωγραφική, αρχιτεκτονική, κατασκευές, σχεδιασμό, μόδα και φωτογραφία. Φέρνει στο πλατύ κοινό καινοτόμους εικαστικούς του 20ού και του 21ου αιώνα που διαμορφώνουν τις εξελίξεις και διεγείρουν αλλαγές στη σύγχρονη τέχνη.
Η μεγάλη Πινακοθήκη του παρουσιάζει στις αίθουσές της ό,τι καλύτερο και ρηξικέλευθο γεννιέται στη διεθνή εικαστική τέχνη, με ένα δυναμικό μείγμα από ζωγραφική, αρχιτεκτονική, κατασκευές, σχεδιασμό, μόδα και φωτογραφία. Φιλοξενούνται από καταξιωμένοι αρχιτέκτονες μέχρι βραβευμένοι με Turner καλλιτέχνες, κολεκτίβες δημιουργών· και συνολικά η πινακοθήκη φέρνει κοντά στο πλατύ κοινό όλες τις καινοτόμες μεγαλοφυΐες του 20ού και του 21ου αιώνα αλλά και του μέλλοντός μας, οι οποίες διαμορφώνουν τις εξελίξεις και διεγείρουν αλλαγές στη σύγχρονη τέχνη.
Πίσω ακριβώς από τη μεγάλη αίθουσα συναυλιών στο πίσω μέρος του κέντρου ξετυλίγεται ένας ελεύθερος εκθεσιακός χώρος που ονομάζεται «The Curve» (καμπύλη). Ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο του 2006 και έχει φιλοξενήσει σύγχρονους καλλιτέχνες που με τα έργα τους ανταποκρίθηκαν στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αυτού του χώρου
Αυτό το συγκλονιστικό μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής κτίριο, στέκει υπέροχα, καθώς αντιστέκεται αισθητικά και με χάρη, απέναντι στους ουρανοξύστες που το τριγυρίζουν. Μπρος στα πόδια του κλείνει με το εξαιρετικό ξέφωτο στο κανάλι με τα σιντριβάνια που αναδεικνύει την δύναμή του αισθητικά. Οι εναέριοι δαιδαλώδεις διάδρομοι και γέφυρες που περνούν μέσα από κτίρια και πάνω από δρόμους το περιτριγυρίζουν και στοχεύουν τα βήματά μας ακριβώς εδώ όπου ιδιαίτερα την άνοιξη, το καλοκαίρι, και τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες γίνεται μια δροσιστική όαση χαλάρωσης και πολιτισμού.
Γύρω από το υπέροχο κτίριο με το εξαιρετικό ξέφωτο στο κανάλι με τα σιντριβάνια, υψώνονται λοιπόν οι ουρανοξύστες του σύγχρονου κόσμου μας, με τράπεζες και μεγάλες εταιρείες και ακριβώς στο κέντρο του, στην οροφή του θεάτρου του Barbican αιωρούνται οι κρεμαστοί κήποι του, ένας γιγαντιαίος στεγασμένος βοτανικός κήπος!
Ένα όμορφο τροπικό δάσος εσωτερικού χώρου, ο εμβληματικός κήπος των 2.100 m2, είναι ένα καταπράσινο κρησφύγετο που μέσα του κουρνιάζουν περισσότερα από 2.000 είδη φυτών. Οι δύο από τις τρεις εσωτερικές λιμνούλες, απίστευτης ομορφιάς,γεμάτες με εξωτικούς κυπρίνους koi, καθώς και άλλα ψάρια κρύου νερού, ενώ μια μικρότερη λιμνούλα είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για χελώνες.
Ο καταπράσινος παράδεισος καλυμμένος με γυαλί εκτείνεται σε δύο επίπεδα στην καρδιά του μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής εντυπωσιακό και αχανές συγκρότημα, δεν χρησιμεύει απλώς ως πράσινη όαση και σκηνικό για πολυάριθμες εκδηλώσεις, αλλά επιτρέπει επίσης στους επισκέπτες να μάθουν για τη βιοποικιλότητα και τα φυτά που είναι σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση, στον εγγενή βιότοπό τους.
Η όαση γεμάτη φοίνικες και τροπικά λουλούδια και όχι μόνο, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κήπος της βρετανικής πρωτεύουσας μετά τα Kew Gardens. Μια τοξωτή ξύλινη γέφυρα οδηγεί πάνω από την κεντρική λίμνη, δίνοντας στους επισκέπτες μια πανοραμική θέα των εντυπωσιακών τεράστιου μεγέθους κυπρίνων, ενώ οι αυθάδικες χελώνες βρίσκονται εδώ στον ιδιαίτερο χώρο τους, καθώς έπρεπε να απομακρυνθούν από τις λίμνες του Hampstead Heath, αφού “τρομοκρατούσαν” την τοπική άγρια ζωή.
Και ενώ οι χελώνες λιάζονται νωχελικά και οι κυπρίνοι κολυμπούν ληθαργικά, καθώς περιπλανιόμαστε στον υπέροχο κήπο και ανεβαίνουν την ξύλινη σκάλα στο επάνω επίπεδο ανταμειβόμαστε με την είσοδο μας στο σπίτι των κάκτων και των παχύφυτων, γεμάτο με όλων των σχημάτων και μεγεθών φυτά.
Σε ένα ειδικό δωμάτιο λοιπόν, με ελεγχόμενο κλίμα ολομόναχοι. Ασυνήθιστα πολύτιμα κομμάτια της άγριας φύσης που επιβιώνουν στο τραχύ περιβάλλον τους και “ανθίζουν” στο αστικό τοπίο του Λονδίνου. Συναντάμε και θαυμάζουμε χαριτωμένους μικρούς κάκτους μέχρι “τέρατα” που σχεδόν ετοιμάζονται να σπάσουν την γυάλινη οροφή που τα συγκρατεί εδώ μέσα.Είναι μια εξαιρετικής έμπνευσης αίθουσα λαβύρινθος που πρέπει να διαβείς, με ακανθώδεις “κατοίκους”.
Με εντελώς δωρεάν είσοδο απολαμβάνουμε την χαλαρωτική ατμόσφαιρα του εσωτερικού παράδεισου ενώ έξω από τους διάφανους τοίχους διακρίνουμε τις κυψέλες με τις πολύτιμες μέλισσες που εγκατέστησε και προστατεύει το Barbican.
Ο δροσερός πολιτιστικός κόμβος, ανοιχτός ελεύθερα στο κοινό πολλές φορές φιλοξενεί εικαστικά έργα και εκθέσεις αλλά είναι ανοικτός και σε συμπόσια, συνέδρια και ιδιωτικές εκδηλώσεις. Επίσης λειτουργεί καθημερινά χώρος όπου μπορείς να απολαύσεις εκεί το τσάι του, τον καφέ σου και το φαγητό σου γαλήνια.
Το πρωτοποριακό πολιτιστικό κέντρο Barbican, προστατεύει και παρέχει στο κοινό ένα βιότοπο στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του, για μια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, όπως ψάρια, φαλαρίδες, αγριόπαπιες, ερωδιούς και νερόκοτες και άλλα ζώα και φυτά. Το κέντρο συνεργάζεται στενά με την κοινότητα για να διατηρήσει και να εμπλουτίσει, αυτό το μοναδικό εντυπωσιακό περιβάλλον.
Ο κόσμος ολόκληρος φλέγεται, παραδόθηκε στις φλόγες από την Χαβάη και τον Καναδά, μέχρι τον ευρωπαϊκό Νότο, και καθώς ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κλιματική κρίση απαιτείται επείγουσα και συλλογική δράση. Το κέντρο και ο υπέροχος κήπος του μάς υπενθυμίζει πως η κλιματική αλλαγή με την καλπάζουσα περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται, ίσως μας αναγκάσει σε λίγα χρόνια να απολαμβάνουμε τη φύση μόνο σε προστατευμένους χώρους ως πολύτιμα προστατευόμενα εκθέματα και θησαυρούς
Εδώ στο οικονομικό και πολιτικό κέντρο το Barbican φάρος πολιτισμού και οικολογίας εκπέμπει τη δέσμευση του ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλο τον κόσμο, μειώνοντας τις επιπτώσεις μας στο περιβάλλον.
Η στεγασμένη ολοπράσινη όαση μας δίνει το έναυσμα να φανταστούμε συλλογικά ένα καλύτερο αύριο και να ενωθούμε σε αυτό το επείγον και προκλητικό έργο που θα μας οδηγήσει σε αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικών, ώστε να διαμορφώσουμε άμεσα ένα θετικό μέλλον για τα επόμενα χρόνια.
Οι άνθρωποι με οικολογική συνείδηση, τα μουσεία και τα πολιτιστικά κέντρα, μαζί με τους επιστήμονες προσπαθούν να αφυπνίσουν συνειδήσεις, για να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού το φυσικό περιβάλλον και ό,τι μας έχει απομείνει.
Καταστρέφουμε τον πλανήτη και μιλάμε για την κλιματική αλλαγή χωρίς να έχει εκπονηθεί κάποιο παγκόσμιο πρόγραμμα ανάκαμψης. Ίσως αν κατανοήσουμε τη λειτουργία των συστημάτων, την Ιστορία της Γης μας να ανακαλύψουμε τρόπους για να προστατέψουμε τη ζωή αυτού του δικού μας πλανήτη, που πάνω του ταξιδεύουμε σε μαθηματικές τροχιές στο σύμπαν κι ακόμα πιο πέρα.
Τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας για να αντιστρέψουμε την αρνητική πορεία είναι πολλά και πέρα από κάθε φαντασία, καθώς πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων συνεργάζονται γι' αυτόν τον σκοπό.
Στο χέρι μας είναι, καθώς βυθιζόμαστε στον ολοπράσινο προστατευμένο παράδεισο που δημιούργησε το Barbican Center στην καρδιά του Λονδίνου, να ονειρευόμαστε έναν κόσμο φυσιολογικό, έναν κόσμο χωρίς προβλήματα και περιβαλλοντικά κατεστραμμένο, έναν κόσμο πολύτιμη κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές, που επιτυγχάνεται μόνο μέσω μιας περισσότερο αρμονικής σχέσης μεταξύ της ανθρωπότητας και της φύσης.
----------
**Πληροφορίες για το καταπληκτικό Barbican Conservatory αλλά και για τους άλλους χώρους του υπέροχου Barbican Centre, του Λονδίνου, μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.barbican.org.uk/our-story/our-building/our-venues
----------
**Photo: A. KATSIOULA
Comments