top of page

Παιχνίδι με σκιές στον κήπο των γλυπτών

Writer: Agni KatsioulaAgni Katsioula

«Νύχτα των Μουσείων» στο Μουσείο Ροντέν στο Παρίσι (Musée Rodin)


Ακούστε το podcast κάνοντας κλικ επάνω

© agence photographique du musee Rodin - F. Gaboriau
Αποψη του Μουσείου © agence photographique du musee Rodin - F. Gaboriau

Νυχτερινές βόλτες στην Πόλη του Φωτός και γλιστράμε μέσα στην ωραιότερη αυλή της πόλης. Το Hôtel Biron, το εργαστήρι του Ογκίστ Ροντέν με τα γλυπτά αριστουργήματα παραμένει ανοιχτό κάποια καλοκαιρινά βράδια με εκδηλώσεις και πικνίκ στο φρεσκοκουρεμένο γκαζόν αποκαλύπτοντας κάτω από ένα εξαιρετικό φωτισμό μορφές και συνθέσεις που «ξεκουράζονται» ανέμελα. Κάτω από το φως του φεγγαριού κρυφοκοιτάζουμε όλα τα μυστικά που κρύβονται στις γωνιές του, όλα εκείνα που περιγράφονται μόνο με συναισθήματα


Οταν φτάνεις στο Παρίσι όλα μέσα σου αλλάζουν, το αισιόδοξο πνεύμα σε καταλαμβάνει. Η «Πόλη του Φωτός» είναι η χωρίς ανταγωνισμό ιμπρεσιονιστική πρωτεύουσα. Λες και ο ήλιος φωτοβολεί διαφορετικά εδώ, από μια άλλη γωνία. Διώχνει τις μαύρες σκέψεις και απογειώνεσαι. Η γαλλική επανάσταση, η πρωτοπορία στην τέχνη και τα γράμματα, ο ιστορικός Μάης, που βίωσε αυτός ο τόπος, φέρνουν τον οπτιμισμό και σε τυλίγει και κάνεις όνειρα για την απαρχή και το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας.

Οι λεωφόροι, τα ολοπράσινα Ηλύσια Πεδία, ο πύργος του Αϊφελ, η Αψίδα του Θριάμβου, η πλατεία Ρεπουμπλίκ, η Μονμάρτρη, το Μουλέν Ρουζ, η Παναγία των Παρισίων, το Λούβρο, το μουσείο Ορσέ και Πικάσο, το κέντρο Πομπιντού, τα Παλέ, ο Σηκουάνας και τα κανάλια που κάθε απόγευμα στις όχθες τους συνωστίζεται ασφυκτικά όλη η παρισινή κοινωνία δημιουργούν την ατμόσφαιρα για την πιο αισιόδοξη διανόηση.

Ανοιξη στο Παρίσι λοιπόν και ένα από τα δέκα πιο δημοφιλή μουσεία σ’ ολόκληρη τη Γαλλία είναι το υπέροχο μουσείο Ροντέν (Musée Rodin) όπου κάθε χρόνο πάνω από 700.000 άνθρωποι το επισκέπτονται και απολαμβάνουν τις υπέροχες δημιουργίες του Γάλλου γλύπτη Φρανσουά Ογκιστ Ρενέ Ροντέν (1840-1917).

Αποψη των κήπων © agence photographique du musee Rodin - F. Gaboriau
Αποψη των κήπων © agence photographique du musee Rodin - F. Gaboriau

Στην καρδιά της πόλης υπάρχει το Hôtel Biron, τώρα Μουσείο, ένα υπέροχο αρχοντικό χτισμένο στα 1720, κρυμμένο πίσω από το επιχρυσωμένο τρούλο του Les Invalides, με μεγάλες τζαμαρίες που εκτείνονται από το δάπεδο μέχρι την οροφή, που αφήνουν να πλημμυρίζουν τα δωμάτια με φως και σου επιτρέπουν να απολαμβάνεις τη θέα ενός από τους καλύτερους κήπους της πόλης, με πολλά στρέμματα γκαζόν, περιποιημένα παρτέρια με θάμνους γεμάτα λουλούδια και κλαδεμένα-σχηματοποιημένα δέντρα.

Ο Ροντέν τo χρησιμοποίησε ως εργαστήρι του από το 1908 μέχρι τον θάνατό του το 1917. Το 1912, το γαλλικό κράτος σχεδίαζε την κατεδάφιση του αλλά ο γλύπτης έπεισε τις αρχές να διατηρηθεί το κτήριο και να μετατραπεί αργότερα σε μουσείο όπου θα εκτίθενται τα έργα του, με αντάλλαγμα την παραχώρηση εκ μέρους του όλων των έργων του (μαζί με πίνακες ζωγραφικής από τον Vincent van Gogh και Pierre-Auguste Renoir που είχε αποκτήσει) στη γαλλική κυβέρνηση. Για πρώτη φορά λειτούργησε το 1919 δύο χρόνια μετά τον θάνατό του και πρόσφατα ανακαινίστηκε. Μάλιστα στις 12 Νοεμβρίου 2015, με την ευκαιρία 175 χρόνων από τη γέννηση του καλλιτέχνη επαναλειτούργησε ανακαινισμένο μετά από τρία χρόνια έργων και συντήρησης.

Τα έργα του έχουν αποκατασταθεί και επίσης εκτίθεται η συλλογή του που έχει εμπλουτισθεί με έργα που το κοινό απολαμβάνει για πρώτη φορά, καθώς και γλυπτά που δημιουργήθηκαν από αυθεντικά εκμαγεία. Στις μεγάλες αίθουσες του δυόροφου κτιρίου απολαμβάνουμε τα διάσημα έργα, του εξαιρετικά παραγωγικού καλλιτέχνη, με το «Φιλί» να συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο θαυμασμό των επισκεπτών. 6.600 γλυπτά απλώνονται στο μουσείο αλλά και 7.000 σχέδια με τοπία, έργα φαντασίας, ερωτικά γυμνά και πορτρέτα.

Το μουσείο διατηρεί και μια σημαντική συλλογή από 25.000 φωτογραφίες , 7.000 εκ των οποίων συλλέχθηκαν από τον ίδιο τον Ροντέν που έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή την επιστήμη – τέχνη και συνεργάστηκε με πολλούς φωτογράφους της εποχής.

Ο Ροντέν δημιουργεί στον κήπο του, 1912 © musée Rodin
Ο Ροντέν δημιουργεί στον κήπο του, 1912 © musée Rodin

Τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του ξεκίνησε να συλλέγει αρχαία έργα τέχνης από την Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Ρώμη, και αργότερα από την Άπω Ανατολή. Και καθώς η συλλογή του μεγάλωνε, τα διάφορα κομμάτια εισέβαλαν στο στούντιο και το σπίτι του φτάνοντας πάνω από 6.000 έργα.

Βέβαια το δυνατό σημείο του Μουσείου είναι ο υπέροχος κήπος του όπου μέσα σε τρία εκτάρια ξεκουράζονται μορφές και συνθέσεις. Ο κήπος με τις τριανταφυλλιές στα βόρεια του οικήματος και ο μεγάλος κήπος-κόσμημα στον νότο ενώ στο κάτω μέρος του μια τεράστια πέργκολα δημιουργεί ένα κρυφό χώρο χαλάρωσης με τρία ανοίγματα που σου επιτρέπουν να βλέπεις όλη την ομορφιά του κτιρίου από μακριά. Θεματικά ο κήπος χωρίζεται σε δύο μεγάλες θεματικές βόλτες. Στα ανατολικά τα φυτά ευδοκιμούν ακανόνιστα στον «Κήπο του Ορφέα», ενώ στα δυτικά κυριαρχεί το νερό με μια μικρή λιμνούλα στον «Κήπο των Πηγών». Ο Ροντεν άρχισε να εκθέτει επιλεγμένα έργα του στον κατάφυτο κήπο που τόσο του άρεσε από το 1908 μαζί με μερικές αντίκες από την προσωπική του συλλογή. Άνδρες και γυναίκες σε κορμούς, αντίγραφα από την Ρωμαϊκή ή σύγχρονη περίοδο, ελληνικά έργα, παρουσιάστηκαν σ’ αυτό το φυσικό περιβάλλον. Τα πρώτα χάλκινα στήθηκαν στον κήπο πριν τον Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1993, παραμένουν στις θέσεις τους ενώ καθαρίζονται τακτικά και αντιμετωπίζονται έτσι ώστε να διατηρήσουν την αρχική τους φόρμα.

Ο "Σκεπτόμενος" © agence photographique du musee Rodin - F. Gaboriau
Ο "Σκεπτόμενος" © agence photographique du musee Rodin - F. Gaboriau

Το 1995 τα μαρμάρινα εκθέματα προστατεύθηκαν σε μεγάλες τζαμαρίες δημιουργώντας μια «γκαλερί» από μάρμαρο αριστερά από τον κήπο με τις τριανταφυλλιές. Το διασημότερο γλυπτό «Ο σκεπτόμενος» πολυφωτογραφημένος ανάμεσα σε κωνικά κλαδεμένους ψηλούς θάμνους, «Οι Αστοί του Καλέ» αλλά και η τεραστίων διαστάσεων και φαντασίας «Πύλη της Κολάσεως» εμπνευσμένη από την «Θεία Κωμωδία» του Δάντη σου δημιουργούν δέος για την πορεία στα μονοπάτια της δημιουργίας του ακούραστου γλύπτη και ανθρώπου Ροντέν.

Ανακαλύπτεις διαδρομές και θαμπώνεσαι με την ομορφιά των μπρούτζινων τεράστιων σε όγκο γλυπτών που παράδοξα δένουν τόσο αρμονικά με το λυρικό περιβάλλον μέσα από τα μονοπάτια. Αυτή την περίοδο μάλιστα το Μουσείο αφήνει το κοινό να περιπλανηθεί στους κήπους του και σε επιλεγμένες βραδιές ντυμένες με παράλληλες εκδηλώσεις γεμάτες με μουσική και φως.

Για πρώτη φορά φέτος οι νυχτερινές βόλτες στον κήπο ξεκίνησαν τον Μάη στην «Νύχτα των Μουσείων». Το κοινό γλιστρούσε απαλά μέσα στο λυκόφως που έλουζε την ωραιότερη αυλή της πόλη. Το εργαστήρι του Ροντέν φέγγιζε τα παράθυρά του με απόκοσμο φως και δυσανάλογες σκιές κάνοντας τα ογκώδη γλυπτά αριστουργήματα να «ζωντανεύουν» και να δείχνουν αφειδώς την ψυχή τους. Ο κόσμος απλώθηκε και το πικνίκ στο φρεσκοκουρεμένο γκαζόν κάτω από ένα εξαιρετικό φωτισμό αποκάλυψε χρώματα και μορφές που ανέμελα απλώθηκαν αποκαλύπτοντας όλα τα μυστικά που κρύβονται στις γωνιές του, όλα εκείνα που περιγράφονται μόνο με συναισθήματα.

Ανακαλύπτοντας την "Πύλη της Κολάσεως" © musée Rodin
Ανακαλύπτοντας την "Πύλη της Κολάσεως" © musée Rodin

Μόνο θαυμασμός για το έργο του Ογκίστ Ροντέν, αυτού του γίγαντα της σύγχρονης γλυπτικής. Σίγουρα στην βραδινή σιγαλιά , στον κήπο του αποκαλύπτεται το μεγαλείο της τέχνης του και αισθάνεσαι την παρουσία του καθώς αναλογίζεσαι πως ς αυτή την ομορφιά περιδιάβαινε αναζητώντας έμπνευση και δημιουργία.

Λίγοι είναι οι γλύπτες το έργο των οποίων είναι άμεσα αναγνωρίσιμο και ελκυστικό στο ευρύ κοινό. Ο Ροντέν είναι μοναδικός, καταθέτει την ψυχή του σε κάθε έργο του και τι καλύτερο όταν βρεθείς στο χώρο που εκείνος επέλεξε να εκτίθενται τα έργα του να μπορείς να τα απολαύσεις. Σπουδαίες σμιλευμένες μορφές ξεκουράζονται και μας περιμένουν κάτω από τον υπέροχο παρισινό ήλιο κάτω από το φυσικό φως αλλά και να τα θαυμάσουμε κάτω από το ημίφως του φεγγαριού, τα παιχνιδίσματα των σκιών, το θρόισμα των δέντρων, τα τραγούδια των κοτσυφιών μέσα στα αρώματα των φυτών και τη μυρωδιά του χώματος, με την ψυχή σου να πλανάται και να ίπταται αισιόδοξα στον παρισινό ανοιξιάτικο αέρα.

 
 
 

Comments


bottom of page